Frans Isotalon pojanpojan, Ensio Isotalon (1920 - 1989), oppikoulun ainevihosta vuodelta 1935 löytyi aine nimeltä ”Isäni syntymäkoti”. Ension isä oli Eino Ilmari Isotalo Frans Gustavin toiseksi vanhin lapsi, joka oli syntynyt Ilmeen hovissa, kuten kaikki Fransin lapset.

Tässä aineessa kuvataan varsin yksityiskohtaisesti Ilmeen hovin rakennus, jonka kaltaista yksityiskohtaista tietoa ei nykyisin elossa olevien keskuudessa ole ollut tiedossa.

 

”Isäni syntymäkoti”

Nykyään on vielä paljon sellaisia vanhoja arvokkaita rakennuksia, joita voitaisiin kuvailla ja joista myöskin voitaisiin kertoa paljon; eräs tällaisista rakennuksista on isäni syntymäkoti.

Tämä rakennus sijaitsee Ilmeen kylässä Rautjärven pitäjässä kauniilla mäellä lähellä järven rantaa. Rakennuksen pihalta näkyy useita järviä.

Rakennus on suurikokoinen. Se on kolmekymmentä metriä pitkä ja neljätoista metriä leveä. Se on ainoastaan yksikerroksinen. Sen toisessa päässä on muuta rakennusta matalampi osa. Sen sivuilla olevien ovien edessä ovat kuistit.

Rakennusaineena on käytetty hirsiä, jotka on vuorattu laudoilla. Katto on tehty käsin kiskotuista päreistä. Tämä rakennus on maalattu ruskeaksi, mutta ovet ja ikkunanpuitteet punertaviksi, samoin on myös nurkkalaudoitukset maalattu punertaviksi.

Rakennuksessa on kolme ulko-ovea, joista yksi on rakennuksen matalammassa päässä ja johtaa keittiöön; toiset ovet ovat rakennuksen sivuilla ja toinen niistä johtaa saliin ja toinen avaraan eteiseen, josta pääsee saliin ja herrainhuoneeseen.

Rakennuksessa on kaikkiaan kuusi huonetta. Selostan ensiksi keittiön sisustuksen. Se on aika suuri huone, jossa on hella oven vastakkaisella seinällä. Keittiön seinät ovat alaosastaan maalattu harmaiksi ja yläosastaan ruskeiksi. Keittiöstä johtaa neljä ovea: yksi palvelijain huoneeseen, toinen ruokasaliin, kolmas ruokien säilytyshuoneeseen ja neljäs ovi johtaa ulos.

Palvelijainhuoneen sisustus on samanlainen kuin keittiön. Tässä huoneessa on yksi ikkuna, ja sen vastakkaisessa nurkassa on uuni.

Ruokasali on suuri huone, jossa on kaksi ikkunaa ja kolme ovea. Ruokasalin seinät on paperoitu, ja katto on valkoiseksi maalattu. Seuraava huone tällä puolella rakennusta on sali. Salissa on kaksi ikkunaa ja neljä ovea. Ikkunoitten vastakkaisella seinällä on uuni. Salin seinät ovat samanlaiset kuin ruokasalinkin ja katto on myöskin valkeaksi maalattu. Sitten on jäljellä vielä herrainhuone ja naistenhuone, joissa kummassakin on kaksi ikkunaa ja kasi ovea. Näitten huoneitten sisustus on samanlainen kuin salin ja ruokasalin.

Tämä rakennus on noin kaksisataa vuotta vanha. Se on ollut monilla eri omistajilla; viimeksi se oli isoisälläni, jonka jälkeen siitä tehtiin kasvatuslaitos.

Minun mielestäni tällainen vanha rakennus on hyvin arvokas, sillä jos se voisi puhua, niin se kertoisi tämän paikkakunnan Suomen historiaa.

 

-          kirjoitti Ensio Isotalo, Lappeenrannan lyseon 4. luokkalainen vuonna 1935